vrijdag 11 november 2011

stroop mmmmm lekker !!!!!!!Mijn zoon en dochter hadden zonder dat ze het van elkaar wisten meegedaan aan een wedstrijd om een rondleiding bij Canisius de Limburgse stroopfabriek te winnen. Wij zijn nl. met zijn allen grandiose stroopeters en wilden wel eens een kijkje achter de schermen nemen. Uiteindelijk waren we met zijn achten. allemaal gewonnen bij de Weekendgezet, een regionale krant in Limburg. Vandaag staan we met foto`s op de achterpagina, met hoedje en al, wow. Maar het was heel leuk, vooral doordat de mevrouw die de groep leidde het heel leuk deed met nogal wat humor en zelfspot.
We werden ontvangen met koffie en koekjes (natuurlijk met stroop erin gebakken) en kregen eerst een filmpje te zien. Er waren nl. ruimtes waar we niet konden komen i.v.m. gevaar. De enorme ketels konden zomaar over gaan koken en daar wilden we liever niet getuige van zijn. Tijdens de rondleiding kregen we allemaal een hoedje op, geen idee waarom, misschien waren ze bang eentje van de groep zomaar kwijt te raken en vielen we door het hoedje gelijk op. Maar goed we kwamen allemaal met hoedje en al op de foto. Weekendgezet is ook digitaal in te kijken voor wie ons met de hoedjes op wil zien.

De stroop wordt gemaakt van appels en suikerbieten. Ook worden tegenwoordig peren, cranberries, bosbessen, aardbeien verwerkt. Alles afvalfruit,  alles wat niet geschikt is voor de fruitschaal wordt verwerkt tot een sap, ook de bieten. Dit staat opgeslagen in hele grote ketels. Dagelijks worden sappen verwerkt tot stroop, wat dan gelijk naar de afnemer gaat. En of het nu bij Aldi, Jumbo etc. in allemaal verschillende potjes staat het is overal dezelfde stroop.Ieder bedrijf heeft gewoon zijn eigen potje eromheen.
In de blikjes zit alleen wat meer pectine omdat het anders het vervoer niet zou overleven.
Dus vers in het potje en meteen naar de leverancier.
Tot slot kregen we ieder nog een aantal potjes stroop cadeau en hebben we in het winkeltje zelf nog het een en ander gekocht, waardoor we nu een behoorlijk voorraadje hebben. Ook dropjes met stroop, heerlijk, gelukkig waren het maar kleine zakjes, dit in verband met de lijn.
De schenkstroop met bosbessen smaakt goed op pannenkoeken, maar ook in de yoghurt. mmmmmm lekker zoet en je denkt dat je toch nog gezond eet door het extra ijzergehalte in de stroop.

Zal ik ook nog iets vertellen over de julekulers. Dan gaat blogspot waarschijnlijk alle foto s door elkaar gooien. Ik bewaar nog wat voor morgen of overmorgen, dat is misschien toch beter.
De stofjes voor de charmclub gingen bij mij vanmiddag de deur uit. Dit keer moesten ze een heel eind, van het diepe zuiden naar het hoge noorden. Maar misschien toch dat ze morgen aankomen.

Doei, tot een volgende keer en groetjes van Marianne

3 opmerkingen:

 1. wat een leuke rondleiding, ook hier zijn we dol op stroop......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Marianne & Marie-José, wat een leuk verhaal. Enig. En, welke stroop is bij jullie favoriet? Ik vind vooral appel kaneelstroop heerlijk. Je maakt me wel nieuwsgierig naar de foto's met de hoedjes op...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een leuke rondleiding! Het koopt altijd zo makkelijk, maar zo neem je eens een kijkje in de keuken....
  dus bij jou gooit Blogger ook alles door elkaar??
  Ik schrijf nu ook nog maar enkelvoudige stukjes met zo min mogelijk 'enters' en maar 1 foto!
  Volgende week krijg ik hulp van Berna en wie weet wordt het dan makkelijker!

  BeantwoordenVerwijderen