vrijdag 17 juni 2011

onvergetelijke dagen in Rüdesheim

Dit jaar ben ik samen met D.H. voor de eerste keer naar een Duitse tentoonstelling van het quiltersgilde geweest. We zijn niet altijd in het voorrecht dat het op een redelijke afstand is, maar dit jaar werd het in Rüdesheim georganiseerd. We hebben er een lang pinksterweekend van gemaakt. Om Rüdesheim te bereiken moesten we met een veerboot over de Rijn, waar ons uiteindelijk prachtige quilts getoond werden. Het was op drie verschillende lokaties, een prachtig klooster, een school en een gemeentehuis. Het kostte wel wat meer tijd, maar iedere kunstenaar had wel een eigen apart plekje.

Allereerst wil ik jullie de quiltjes van de kinderen laten zien, omdat me dit altijd enorm aanspreekt. Omdat er in het gebied van de tentoonstelling de Rijn stroomt en veel burchten te bewonderen zijn hadden de kinderen de opdracht gekregen een droomburcht te ontwerpen: Meine Burg. Ze moesten zich voorstellen in de middeleeuwen te leven als ridder of kasteeljonkvrouwe in dit prachtig landschap.  Ze ontwierpen een kasteel  in dit prachtige landschap met uitzicht op de Rijn en de scheepvaart. De leeftijd varieerde van 6 tot 16 jaar. De meeste waren tussen 6 en 10 jaar. Ik vond ze PRACHTIG.   
 Er was zo enorm veel te zien, dat ik jullie maar een kleine greep uit het geheel kan laten zien. Ik heb dus een keuze moeten maken. Hier zien jullie twee voorbeelden van de EQA wedstrijd van 2010.
De eerste groene is van Nederland, de blauwe is van Oostenrijk. De naam van deze wedstrijd is colour connections. De Europese quilt association komt elk jaar in Birmingham bij elkaar. Hierin zijn 17 europese landen vertegenwoordigd. Ook de Quip Day is hieruit voortgekomen. Quiting in public day het derde weekend van juni. Bij de wedstrijd waar deze ninepatchluiken uit voortkomen kreeg elk land een kleur toebedeeld, negen kleuren in totaal. De quiltjes waren 40 bij 40 cm. Ze moesten zich aan de kleur houden en mochten maximaal 10 procent van een andere kleur toevoegen. Alle technieken mochten gebruikt worden. Een heel vuurwerk aan kleuren ook PRACHTIG.

Deze quilt is van Bernadette Mayr. Zij is al jaren gildelid en heeft prachtige creaties voortgebracht. Aan haar was een hele tentoonstelling gewijd. Haar quilts zijn ook terug te vinden in haar boeken. In het klooster waren nog verschillende designers, waaronder Susan Briscoe, maar niet overal mochten foto`s gemaakt worden.

Deze quilt is een voorbeeld van de vele quilts die te zien waren uit 25 jaar duitse quiltgeschiedenis. Het zijn quilts van gildeleden. Er was zowel traditioneel als modern.

De titel van deze tentoonstelling was Grenzüberschreitungen. Dit kon heel breed opgepakt worden. Het voorbeeld dat ik hier laat zien heeft als titel Jenseits der grenze. De ontwerpster heeft haar eerste tien quilts helemaal uit elkaar gesneden en deze nieuwe creatie is het resultaat. Maar er was heel veel variatie in de toepassing van het thema en de uiteindelijke resultaten.

Tot slot een voorbeeld van een quilt van het Zwitserse gilde dat dit jaar te gast was. Elk jaar wordt een ander gilde uitgenodigd.

En dan de winkeltjes natuurlijk. Ze stonden opgesteld in twee hallen van de school. En eigenlijk had ik er nog een dag aan moeten toevoegen, want er was zoveel tegelijk. Maar doordat ons logeeradres toch nog een behoorlijk stuk verder was kon dit niet, jammer.
Als slot van alle mooie indrukken ontmoette ik hier Ester Miller. Ze zit hier aan de mooie quilttafel. Esther is Amish geboren en woont in Duitsland. En toen ik haar had zien quilten was ik niet meer weg te slaan. Vijf steekjes op een cm. alsof het niets was. Heb ik wel achteraf gehoord dat ze al quilt vanaf vier jaar. Maar..... ik vond het GEWELDIG. Ik houd ook van prachtig gequilte quilts. Patchen is de ene helft en het quilten maakt het helemaal af. Ze heeft me laten zien hoe zij het deed en welke materialen ze belangrijk vindt. Ik kon het ook eens proberen, maar met alle ogen gericht op..... Ze zei gelukkig dat ik de naald meteen goed in de stof zette en goed vastpakte, nou ja, dat is al wat. Ze heeft me  een geweldige vingerhoed verkocht en de juiste maat bekeken. En ze zou het heel geweldig vinden als ik eens naar haar toe kwam voor les. Dat zit ik me nu te overwegen, want quilten in alle richtingen dat lijkt me niet heel erg gemakkelijk als je al jaren gewend bent op een bepaalde eigen manier te quilten. Iets afleren is soms moeilijker als iets nieuw aanleren, maar ik heb er wel zin in. Moet er nog een tijdje over nadenken. Ik dacht altijd dat ik er voor naar Amerika moest maar ben wel blij verrast dat ze toch redelijk in de buurt woont.
Fijne dag nog en groetjes van Marianne

4 opmerkingen:

 1. Hi Marianne,

  wat leuk dat je naar de tt bent geweest...had ik het maar geweten, dan hadden we iets kunnen afspreken; ik woon in Mainz, dat is vlakbij.
  Je hebt in ieder geval genoten en dat is leuk om te horen!
  groetjes,
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke uitstap,en er hing veel moois zo te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo te zien was het een mooie tentoonstelling. En die winkeltjes zijn altijd zo aanlokkelijk hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een mooi verslag en wat een prachtige tentoonstelling.........

  BeantwoordenVerwijderen